Életrajz

Rácz Vali, előadó-művésznő
(Gölle, 1911. december 25. – München, 1997. február 12.)

Remélhetőleg sokan élnek még azok közül, akik egykor a Pesti Vigadó előtti tér üvegpavilonjában megfordultak. Talán a kitűnő sör miatt, talán azért, mert ott mindig remek zene szólt. A Hangli, mert így nevezték el egykori tulajdonosáról, Hangl Márkról a Duna-korzó egykori vendéglőjét, felejthetetlen zenés szórakozóhely volt a békebeli Budapesten, amely sajnos a második világháború alatt megsemmisült.
A Hangli egyik legsikeresebb énekesnője az elmúlt század negyvenes éveiben Rácz Vali volt, akinek rajongói az ország legtávolibb részéből is eljöttek meghallgatni. Göllén született 1911. dec. 25-én. A vonzó megjelenésű, szép hangú énekesnő 1932-ben végezte el a Zeneakadémiát. A következő két esztendőben a Városi és a Magyar Színházban játszott, majd 1936-tól – három évig – a Teréz körúti Színpadon énekelt, miközben megtartotta a városi színházi állását is. Kiváló színészi adottságokkal is rendelkezett: különösen sikeres volt az ifjabb Strauss Denevér című operettjében, amelyben Orlovszky herceget alakította, és Offenbach Orfeusz az alvilágban című dalművében, ahol Orfeuszt játszotta. Prózai filmszerepekre is felkérték. Huszonkét filmben szerepelt, amelyek közül az 1941-ben készült Magdolna és az 1943 kora őszén forgatott Majális című filmek a legemlékezetesebbek. Készült vele egy zenés rövidfilm is a negyvenes évek elején, amely portré filmnek is felfogható – Cigarettafüst címmel.
A háború alatt katonaszökevényeket és üldözött zsidókat bújtatott saját házának pincéjében. A Gestapo börtönét is megjárta, de védencei valamennyien megmenekültek. Bátor magatartásáért 1992. május 25-én Jeruzsálemben átvette a Yad Vashem kitüntetést az Igazak Kertjében. 1945 után a Royal Revüszínház, a Medgyaszay Színház, majd a Kamara Varieté szerződtette. Műsoraiban gyakran szerepeltek irodalmi sanzonok is. Több önálló estet is tartott a Zeneakadémián és a Vigadóban. Férjhez ment Halász Péter íróhoz, akitől egy fia és egy lánya született. 1956-ban elhagyta az országot. Családjával előbb New Yorkban, majd Londonban élt, végül 1975-ben Münchenben telepedett le. Sajnos színpadra már nem lépett többé; Münchenben halt meg 1997. február 12-én.

Rácz Vali emlékét különösen szülőfalujában, Göllén ápolják megkülönböztetett tisztelettel. Édesapja, Rácz Ferenc, aki kántortanító volt a faluban, ugyancsak nagy megbecsülésnek örvendett. A község múzeumát Fekete István íróról, a település másik híres szülöttjéről nevezték el, de 1888-ban épült, egykori tanítói lakban Rácz Vali-emlékszoba is található (2011-ben megszűnt – a szerk.), amely a művésznő pályáját mutatja be. A színész-énekesnő földi maradványai a helybéli temetőben nyugszanak.

írta: Várhelyi Márton 

Kronológia

Összeállította: Péter Zsolt

 1. december 25.

Göllén, a tanítói lakban, a Templom tér 1. szám alatt (ma Hősök tere) született. Édesapja, Rácz Ferenc kántortanító huszonhat, édesanyja, Sohonyay Gizella tizenkilenc éves volt születésekor.

 1. január1.

Rácz Valéria Edit Izabella Erzsébet néven anyakönyvezték. Keresztelőjét a göllei római katolikus Urunk színeváltozása templomban tartották.

 1. szeptember

Szülei beíratták a göllei Római Katolikus Elemi Népiskolába.

 1. szeptember

A dombóvári Szent Orsolya rendi zárdában folytatta tanulmányait. Rendszeresen szerepelt az intézmény műkedvelő előadásain.

Alsó-ausztriai Zwettlbe utazott, az alpesi településen egy évet töltött tüdőgyengesége miatt.

 1. május

Érettségi vizsgát tett a Kaposvári Egyesületi Leánygimnáziumban. A középiskolai évek idején a kaposvári Zenekedvelő Egyesület Zeneiskolájának növendéke.

 1. szeptember

Sikeresen felvételezett a budapesti Zeneakadémiára.

 1. május

A zeneakadémia igazgatójától, Dohnányi Ernőtől átvette énektanárnői diplomáját.

 1. július 27.

Debrecenben a nagyerdei strandfürdőben nyolc estén át Bródy István kabaréjában lépett fel.

 1. szeptember 21.

Dodo és Charley Kainz kíséretével először állt mikrofon elé a Negresco kávéházban.

 1. december 15.

A dalénekesek és előadóművészek asztaltársaságának matinéján Zerkovitz Béla Hulló falevél című dalát adta elő.

 1. február 25.

A Dalos bál című monstre műsorban lépett fel.

 1. március 29.

Megkapta első színpadi szerepét. Orlowszky herceget alakította Johann Strauss Denevér című operettjében, a Városi Színházban (ma Erkel Színház). Az előadást Dalnoky Viktor rendezte.

 1. április 5.

Vidáné zsarnai Gaál Irma szerzői estjén szerepelt a Zeneakadémia nagytermében.

 1. július 15.

Balatonlellén a Lellei vidám est című revüben felfigyelt tehetségére a Terézkörúti Színpad igazgatója, Roboz Aladár, és szerződést ajánlott.

 1. augusztus 2.

A Savoy kávéház (Andrássy út 48.) nyári kabaréjának plakátja Rácz Valit mint a Rádió kedvencét hirdette.

 1. augusztus 8.

A Fészek Művészek Klubjának szervezésében az Angol Parkban bemutatták Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjét. Rácz Vali narrátor-szerepet– a Közvélemény – kapott. Az előadást Tihanyi Vilmos rendezte.

 1. szeptember 1.

A Terézkörúti Színpad Kacagó esték című évadnyitó kabaré-előadásában sanzonokat énekelt. A belvárosban, a Cukor utca 1. szám alatt bérelt lakást.

 

 1. szeptember 19.

Rácz Vali személyében új primadonnát avattak a Terézkörúti Színpad évadnyitó premierjén. George Kaiser Fekete és fehér című kabarérevüjét Kőváry Gyula állította színpadra.

 1. október 23.

A Terézkörúti Színpad új műsorában Várnai Zseni: Vidéki lány és Szép Ernő: Pásztordal című költeményével szerepelt. A versek zenéjét Lányi Viktor szerezte.

 1. január 31.

A Budapesti Játékszín társulata a Zeneakadémián Vincze Ferenc Ó, Frederic című színművével mutatkozott be. Rácz Valira a címszerepet osztotta a rendező, Törzs Miklós.

 1. március 23.

Vécsey Ernő és Tiszai Márton sanzonját énekelte a Terézkörúti Színpad Tavaszi kacagó esték bemutatóján.

 

 1. május 12.

Szerepelt a színház évadzáró kabaréestjén. Az idő alatt az Ilona (ma Szabó Ilonka) utca 40. I/4. számú lakásban lakott, majd a Toldy Ferenc 5. szám alatt rendezte be otthonát a Budai Vár közelében.

 1. szeptember 24.

Kőváry Gyula A női öltözőben és Randevú 1937-ben című jelenetében láthatta a közönség, s előadta Vécsey Jenő–Tichy György Hangulat az élet című sanzonját.

 1. október 23.

Kőváry Gyula Élénk tévedés című zenés játékában szerepelt, s két magánszámmal lépett színpadra: Bondy György–Oroszi József: Levélszekrény, Vécsey Jenő–Fedor Ágnes: Amerikai lány dala.

 

 1. december 24.

Szép Ernő Istenke madárkái című egyfelvonásosában játszott, valamint Szenkár Dezső–Nagy Károly: A hárfa és a szaxofon és Csathó Andor–Nagy Károly: A mai asszonyok című szerzeményét énekelte a karácsonyi bemutatón.

 1. február 5.

A Terézkörúti Színpadon a Karnevál 1938 című összeállításban – Faludy György átköltésében, Szenkár Dezső megzenésítésében – Villon-balladát adott elő.

 1. március 5.

Nagy sikert aratott a Teréz körúton Szenkár Dezső–François Villon–Faludy György Kalózok szeretője című költeményével.

 1. április 27.

Sanzon a párizsi szépasszonyokról címmel Szenkár Dezső újabb Villon–Faludy költeményt zenésített meg számára.

 1. július 26.

A Royal Színház műsorát közvetítette a Budapest I. rádió. Kamjonkai István–Dénes Gyula Ide gyere, rózsám című operettjében Szabolcs Ernő, a darab rendezője Viola szerepét osztotta Rácz Valira.

 

 1. október 6.

A Terézkörúti Színpadon ő „az új démontípus” Claudel Bonnet Az úgynevezett szerelem című vígjátékában. Zágon István átdolgozásában Erzsi szerepét játszotta.

 1. december 24.

Újabb bemutató a Teréz körúton. Varady Tibor Üstökös című pesti történetében Gwent, az amerikai milliomoslányt alakította.

 1. április 6.

A Városi Színház húsvéti újdonságát Orfeusz a pokolban címmel mutatta be. Offenbach népszerű operettjében, melyet Tihanyi Miklós átdolgozásában játszottak, ismét a Közvéleményt alakította osztatlan sikerrel.

 1. május 3.

A Toprini nász című film premierjén a kritikusok egybehangzó véleménye szerint a Canada bár énekesnőjének szerepében mint a magyar film legújabb felfedezettje mutatkozott be. „Hibátlan szépsége, forró temperamentuma, kitűnő tánca a legszebb reményekre jogosítja.”

 1. június 8.

A Nemzeti Filmhét alkalmából Filmbált tartottak a lillafüredi Palotaszállóan. A gálaestre bizalmas barátja, Barabás Pál író kísérte el.

 1. október 5.

Aláírta szerződését a Rónay-fivérekkel. A Vigadó téri Hangli Kioszk új dizőze a táncdalokból, sanzonokból, megzenésített versekből, álló műsorát Mosolyszüretnek nevezte el.

 1. december 7.

A Rádióélet tarka estjén Angyal Nagy Gyulával jazz-számokat énekelt a Városi Színházban. Időközben a Budakeszi út 47/d szám alatt elkészült új otthona. A telket szülei vásárolták, a kétszintes, rusztikus jellegű villát pedig Olgyay Aladár és Olgyay Viktor építészirodája tervezte.

 1. január 27.

Sikerrel szerepelt Mozsár utcai Komédia Orfeum Kacagó karnevál című revüjében.

 1. február 25.

Kőváry Gyula szerzői estjén lépett fel a Zeneakadémia nagytermében.

 1. március 3.

A Zeneakadémia nagytermében megrendezett Villon-esten a Chanson a párizsi szépasszonyokról című verset adta elő Faludy György fordításában és Szenkár Dezső megzenésítésében.

 1. szeptember 19.

A Hazafelé című filmben Dorothy Astor szerepét kapta. Cserépy Arzén alkotásának kritikái az élvonalbeli filmszínészek közé emelték a kitűnő dizőzt.

 1. november 16.

Közreműködött Kántor Béla versmondó előadói estjén, amelyet a Gárdonyi Emlékalap javára rendeztek a Zeneakadémián.

 1. február 1.

A Turul Szövetség Ady-estjén – Ákom Lajos megzenésítésben – az Álmom az Isten és az Ezüstpatkós paripákon című költeményt adta elő.

 1. február 23.

A Madách Színházban (Madách Imre tér 6.) Medikus matinét tartottak a színházi élet jeles képviselőinek közreműködésével. Rácz Vali sanzonjait Istvánffy Tibor kísérte zongorán.

 1. március 1.

A Pécsi Öreg Diákok exkluzív táncestélyén Heilig José és az Angol Park zenekara kísérte a Vasúti és Hajózási Klubban (Csengery utca 68.).

 1. március 2.

A Zeneakadémia a Dizőz – Tánc – Jazz délutánján Chappy zenekara kísérte.

 1. március 6.

A Magyar Filmiroda újdonságának sztárja: Barabás Pál Cigarettafüst című filmnovelláját a Híradó Filmszínház mutatta be.

 1. április 4.

Az Erzsébetvárosi Színház Nagy művész-estjén lépett fel.

 1. április 6.

A Bálközi Blokk szezonzáró matinéján az árvízkárosultak javára énekelt a Pesti Színházban.

 1. május 11.

A Diplomások és Értelmiségiek Jóléti Szövetkezetének díszhangversenyén énekszámait Bleyer Pál kísérte a Zeneakadémián.

 1. május 15. – július 1.

Az eredetileg két hétre tervezett kolozsvári vendégszereplését háromszor is meghosszabbította. Esténként a New York Szálló éttermében énekelt az erdélyi közönségnek.

 1. augusztus 6.

A svábhegyi Grand Hotel teraszának tarka estjén lépett fel, amelyet a Magyar Rádió élőben közvetített.

 1. augusztus 14.

Nagy sikerrel mutatatták be a Forum (ma Puskin) moziban Podmaniczky Félix filmjét, a Három csengőt, amelyben Rácz Vali testhezálló feladatot kapott – a Grand Hotel Dunapart dizőzét alakította.

 1. november 22.

A Magyar Királyi Posta jogász és mérnök tisztviselőinek műsoros délutánján a Benczúr utcai Postás Otthonban székely népballadákat adott elő, és elénekelte a Kicsi Mari (Lili Marlen) című katonadalt. Zongorán Kiszely Gyula kísérte.

 1. november 30.

A Zeneakadémián megrendezett Fiatalok estjén sanzonjait Vass István zongoraművész kísérte.

 1. november 21.

Békeffi László német- és nyilas ellenes konferanszairól közismert Pódium Írók Kabaréja Hol volt… hol nem volt című műsorában lépett fel esténként a Gresham Palotában. Az előadást Hegedűs Tibor rendezte.

 1. február 1.

A Zeneakadémia nagytermében megtartotta első önálló koncertjét. Az esten közreműködtek: Ákom Lajos orgonaművész, Haraszti Erzsébet táncművész és a Pécsi Öreg Diákok énekegyüttes.

 1. február 7.

A Marnitz hangversenyrendező iroda felkérésre a Zeneakadémián közreműködött a Szeretném, ha szeretnének című Ady-esten.

 1. február 22.

A Délibáb színházi hetilap vidám matinéján szerepelt a Magyar Művelődés Házában (Erkel Színház).

 1. március 13.

A Magyar Rádió Tánc, dal, szerelem című műsorában Weygand Tibor, a kor népszerű táncdalénekese volt a partnere. A rádió zenekarát Bertha István vezényelte.

 

 1. március 15.

A Hatodik honvéd kívánsághangverseny sztárjai között lelkes fogadtatásban részesítette a közönség.

 

 1. március 22.

A Három dizőz délutánja című összeállításban Fellegi Terivel és Türk Bertával szerepeltek a Vigadóban.

 1. március 24.

A Kamara Varieté Sztárszanatórium című összeállításában legújabb katonadalával, Fényes Szabolcs Beszél a fiad című szerzeményével szerepelt. Az előadást Sallay György rendezte.

 1. március 29.

Ismét Fényes Szabolcs katonadalát tűzte műsorára a Mozi Újság matinéján, a Royal Apollo filmszínházban (Erzsébet krt. 45-47.). Érdekesség, hogy a dal szövegét Rácz Vali írta.

 

 1. április 19.

Fellépett a háborús hősök hozzátartozóinak megsegítésére rendezett művészesten a Vigadóban.

 1. május 3.

A Fővárosi Operettszínház Bajtársak a bajtársakért című matinéján lépett fel, amelyet a honvédek megsegítésére szerveztek.

 1. május 14.

Nagy sikerrel szerepelt a Zeneakadémia nagytermében lezajlott katonadal- és nótaesten a Magyar Rádió kedvenc előadói között.

 1. május–június

A kolozsvári New York vendéglőben vendégszerepelt. A könyvnapokon szentgericei Jakab Jenő sátrában autogramot osztott. Az Erdélyi Helikontársaság díszoklevéllel ismerte el a magyar irodalom iránt tanúsított szeretetét.

 1. július 24-25.

Esténként táblás házakkal lépett fel a kecskeméti Fürdőkertben.

 1. augusztus 13.

Az Éjfélre kiderül című filmben megkapta első főszerepét. Barabás Pál bűnügyi történetében Mollyt, az elnök úr (Csortos Gyula) szeretőjét alakította.

 1. november 13.

A Színházi Magazin a Vigadóban tartotta a közönség-kedvencek nagyszabású szimfonikus jazz hangversenyét. Az előadói lista élén Karády Katalin és Rácz Vali szerepeltek.

 1. november 15.

Újabb jazz-versenyen hirdették felléptét a Vigadóban. A műsort Bella Tivadar állította össze.

 1. november 28.

A Magyar Vöröskereszt felkérését Rácz Vali ismét elfogadta. A Tizenegyedik honvéd kívánsághangversenyen de Fries Károly és Berki János Fehér gyöngyvirág című dalát mutatta be.

 

 1. december 5.

A Zeneakadémia nagytermében megtartott Romantikus orgonaesten Juhász Gyula és József Attila költeményeit adta elő Ákom Lajos orgonakíséretével.

 1. december 13.

Délelőtt Valentiny Fehér Ferenc, Kiss Mihály és Margittai János szerzői és előadói matinéján vett részt a Fővárosi Operettszínházban, este pedig Szabó Kálmán szerző estjén énekelt a Vigadóban.

 1. december 14.

A M. Kir. 51. Honvéd Páncélos Gépágyús Pótzászlóalj özvegyei és árvái megsegítésére rendezett honvédesten Vécsey Ernő kísérte zongorán.

 1. december 25.

A Színházi Magazin Filmsztárok kabaréja címmel hirdetett karácsonyi gálaműsorán népes rajongótábor fogadta.

 1. január 3.

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének vasutas szakosztálya megtartotta első kívánsághangversenyét. Rácz Vali De Fries Károly Csak egy nap a világ című dalával óriási sikert aratott a Magyar Művelődés Házában.

 1. január 16.

A XIV. kerületi Levente Egyesület a hadba vonult honvédek családjának megsegítésére szervezett művészestre kérte fel.

 1. február 21.

A Zeneakadémia hangversenyén Kontra Antal Nem jöhetsz most című szerzeményét mutatta be.

 1. március 20.

A Magyar Repülőgép-szerelvény Gyár felkérésére a Vigadóban vállalt jótékonysági fellépést.

 1. március 25.

A magyar pálos rend Fráter György emlékhangversenyén katonadalokat énekelt. Zongorán Dankó Aladár kísérte.

 1. március 27.

A gyári szabadidő szervezetek I. tavaszi dalcsokor elnevezésű esztrádműsorában vállalt fellépést.

 

 1. március 28.

Illés V. Győző szerzői hangversenyén az Elég egy szép szó című tangót énekelte a Zeneakadémia kamaratermében. Zongorán Torday-Borbély Pál kísérte.

 1. április 10-11.

A berlini állami operaházban vendégszerepelt a magyar művészek küldöttségével a német segélyakció javára rendezett nagyszabású hangversenyen. A németországi Európa rádióadó zenekarát Chappy vezényelte.

 1. április 29.

Magyar művészek a Magyar Vöröskeresztért elnevezésű kívánsághangverseny résztvevője Győrben a Városi Színházban. Másnap fellépő-társaival sebesült katonákat látogatott meg a győri hadikórházban.

 1. május 2.

A Magyar Vöröskereszt Egylet székesfehérvári elnökségének meghívására részt vett a fehérvári honvéd kívánsághangversenyen. A fellépés előtt a Zichy-ligetben autogramot osztott rajongóinak.

 1. május 12.

Forray György zongoraművész a ferencesek kultúrházában zártkörű hangversenyt szervezett. A bevételt a Honvéd Gyógyfürdő Kórházak, az I. Helyőrségi Kórház, valamint a 202. Vöröskereszt Kórház sebesült tisztjei és legénysége részére ajánlották fel.

 1. május 14.

A Magyar Vöröskereszt Nyolcadik honvéd kívánsághangversenyén szerepelt a Magyar Művelődés Házában.

 1. május 16.

Délután a gyári szabadidő szervezetek Dalos táncmajálisán konferált és énekelt a Magyar Művelődés Házában. Este a Zeneakadémián, a sebesült honvédek javára, a Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetségének jótékonysági rendezvényén vállalt fellépést.

 1. május 19.

A Balatoni Társaság felkérésére részt vett a hadiárvák balatoni iskolaotthona javára rendezett díszhangversenyen a Magyar Művelődés Házában.

 1. június 7.

A Sóstó szálloda és vendéglő meghívására Nyíregyházára utazott, ahol több ezer fürdővendég tekintette meg műsorát.

 1. június 8.

A Magyar Rádió Dal, tánc, siker című összeállításában Kalmár Pállal énekelt.

 

 1. június 24.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban megnyerte az újságírók és színészek futballmérkőzése előtt megtartott kerékpárversenyt. A Turul Szövetség szervezésében lezajlott jótékonysági sportesemény végén az énekesnő népszerű slágereit is meghallgathatta a közönség.

 1. július 6–7.

A szegedi Hungária Szállóban egész estés műsorral szerepelt.

 1. július 10.

A szegedi hadikórházban lépett fel a sebesült katonáknak rendezett kívánsághangversenyen.

 1. július 31.

A Kis Újság tudósítása szerint „az ismert dizőz prózai színésznőnek képezteti át magát, és a Madách Színház igazgatójától (Pünkösti Andor) ma vette az első órát.”

 1. augusztus 1.

Kiskőrösön a városi színház hangversenyén vendégszerepelt.

 

 1. augusztus 15.

Léván a régi honvéd laktanya udvarán rendezett katonanapon neves budapesti kollégáival adott műsort.

 1. szeptember 2.

A tavaszi vidéki körútján szerzett élményeiről a Magyar Rádió Akiket mindig szívesen hallgatunk című sorozatában számolt be.

 1. szeptember 4.

Ki, mit kíván? címmel kívánsághangversenyt rendeztek az újvidéki Levente Otthon színháztermében. A szavazatok alapján a legnépszerűbb művészeket: Rácz Valit és Pataky Jenőt hívták meg.

 1. szeptember 8.

Ismert slágereivel szerepelt a külügyminisztériumi dolgozók, újságírók, színészek és filmesek labdarúgótornáján a Latorca utcai pályán.

 1. október 17.

A Zeneakadémián közreműködött Tordai Blanka szövegíró Varázsdallamok című szerzői estjén.

 1. október 31.

Rákosi János és Horváth Jenő szerzői estjén énekelt a Zeneakadémián.

 1. november 7.

A Zeneakadémia Omnia vincit amor című műsorában lépett fel, amelyet Marnitz Frigyes rendezett.

 

 1. november 26.

A Balatoni Társaság szervezésében részt vett a Magyar Királyi Légierők zenekarának estjén, amelynek bevételét a hadiárvák balatoni iskolájára fordították.

 1. december 12.

A Vigadó Dizőzparádéjának rangos előadói között szerepelt.

 1. december 14.

A nagyváradi Református Kultúrpalota koncerttermében adott önálló estet, zongorán kísérte: Veress Nándor, konferált: Csák-Cservenák József.

 1. december 25.

A Vigadó Karácsonyi tarka-barka című hangversenyén énekelt, Bródy Tamás kísérte zongorán.

 1. december 26.

Rajongói a Vigadóban ünnepelték a Filmsztárparádé elnevezésű nagyszabású hangversenyen.

 

 1. december 29.

Fellépett Szenkár Dezső szerzői estjén a Zeneakadémián.

 1. január 9.

A Vigadó Jazz cavalcade 1944 című hangversenyén énekelt.

 1. január 23.

A Színházi Magazin Karnevál herceg az Akadémián című farsangi estjén Bródy Tamás kísérte.

 1. január 27.

A Dél-Erdélyi menekültek javára rendezett előadáson szerepelt a Vigadóban.

 1. január 30.

„Hatezredszer énekel” hirdették a Vigadóban megrendezett önálló sanzonestjét az újságok. A zsúfolásig megtöltött terem közönségét Solymossy Lajos és Bródy Tamás zongorajátéka bűvölte el. A szünetekben a Pécsi Öreg Diákok együttesének énekparódiái, valamint Magyari Tibor és Hegyi Péter humoros jelenetei kerültek színre.

 1. február 2.

Szerepelt a Nemzeti Sportcsarnokban megrendezett Budapesti képeskönyv című szórakoztató műsorban.

 1. február 6.

A Zeneakadémia közönségét a Komikusok parádéján szórakoztatta.

 1. március 17.

Nagy sikerű művészesten lépett fel a Magyar Művelődés Házában.

 1. március 18.

Dolecskó Béla és Segesdy László szerzőpáros estjén szerepelt a Zeneakadémián.

 1. június 8.

Barabás Pál kíséretében megjelent az újságírók és színészek margitszigeti labdarúgótornáján.

 1. július 29.

Endrődi Béla és Bolváry Ferenc Pettyes kisasszony című daljátékában szerepelt a Magyar Rádióban.

 1. október6.

Hosszú idő után ismét színpadi szerepben láthatta a közönség a Romeo és Piroska bemutatóján a Vidám Színházban. Hajnal Gitta szerepét alakította.

 1. október 12.

A cenzúrabizottság aggályai miatt több hónap csúszással mutatták be Tóth Miklós forgatókönyvéből készült Majális című filmet, amelyben Galánthay Ferikét, a primadonnát alakította.

 1. november 26.

Villájában házkutatást tartottak a Gestapo emberei. Bár a rejtőző üldözötteket nem találták meg, Rácz Valit letartóztatták. A detektívek nyolc napig vallatták a nácik főhadiszállásán, a svábhegyi Majestic Szállóban. Csak Barabás Pál közbenjárására engedték szabadon.

 1. április 1.

A főváros ostromát követően első nyilvános szereplésére a Budai Színház megnyitóján került sor ciszterci rend Szent Imre Gimnáziumának színháztermében.

 1. június 1.

Három hónapra szerződést kötött a Szabadság téri Mensa Britannica kávéházzal. Szabó Kálmán és együttese kísérte.

 1. július 26.

Az Angol Park Vidám tarka estjén énekelt.

 1. augusztus 1.

Irodalom van a mi utcánkban címmel hirdette második műsorát az egykori Arizona bárban működő Irodalmi Kabaré – Rácz Vali három dallal lépett színpadra.

 1. augusztus 15.

A színészek és újságírók labdarúgó mérkőzésének művész matinéján szerepelt a Sportcsarnokban.

 1. szeptember 1.

A Parisette kávéházban (Vörösmarty tér 4.) Új idők új dalai címmel hirdette műsorát. Partnerei: Ilosvay Gusztáv és Ronny Whisky.

 1. február 7.

Aláírta a Café de Paris szerződését, így esténként a Bécsi utca 1. száma alatt énekelt – Bánk Géza Tommy zongorista kísérte.

 1. április 30.

Ady-dalokkal szerepelt a Royal Revü Varieté Májusi randevú című nagy revüjében.

 1. május

A Fischer Simon divatáruházának helyén (Bécsi u. 10) megnyílt Piccadilly étterem szerződtette. Dalait Kálmán Miklós kísérte zongorán.

 1. május 30.

Részt vett a színészek és artisták labdarúgó mérkőzésének matinéján, a Millenáris sporttelepen.

 1. június 16.

A zugligeti Szent Család római katolikus templomban házasságot kötött Halász Péter íróval.

 1. július 5.

A Pódium Kabaré Búcsú a pengőtől című műsorában lépett fel.

 1. augusztus 23.

Néhány hónapig állandó énekese lett a Kossuth-híd szomszédságában, a Nádor utca 31–33. szám alatt megnyílt Café de la Paix kávéháznak.

 1. október 4.

Krajcár címmel, a szerző zongorakíséretével, Kemény Egon-sanzonokat adott elő a Magyar Rádióban.

 1. október 20.

Példaképével, Medgyaszay Vilmával lépett fel a Zeneakadémia Dizőzparádé című összeállításában.

 

 1. november 8.

A Royal Revü Varieté Hajrá Royal! című műsorában sanzonokat énekelt.

 1. november 15.

A Dunakorzó legújabb vendéglátóhelye, a Dubarry kávéház szerződtette.

 1. december 12.

Szenkár Dezső szerzői estjén A kalózok szeretője című Villon–Faludy költeményt adta elő a Fészek Klubban.

 1. december 21.

A Royal Színház fantomja című revüben szerepelt. Az előadást Lóránth Vilmos rendezte.

 1. február

A Pátria kávéházba szerződött, ahol esténként Sztáray Mártonnal felváltva lépett színpadra.

 1. augusztus 18.

A Magyar Rádió Szerelem 20-tól 60-ig című adásában énekelt. A műsort Halász Péter állította össze, és az összekötőszöveget is ő írta. Zongorán közreműködött: Gyulai Gaál János.

 1. október 4.

A Royal Revü Varieté Zűrzavar a szerelemben című előadásában szerepelt.

 1. január 6.

Népszerű slágereket énekelt a Szabad Száj című vicclap kabaréműsorában a Zeneakadémián.

 1. február 1.

Önálló estjén, a Zeneakadémia nagytermében, a színházi élet neves művészei léptek fel. Férje, Halász Péter és Zerkovitz Béla konferált. A zeneszerzőnek ez volt egyik utolsó nyilvános szereplése.

 1. április 1.

„A Szatyorban Rácz Vali énekel” – hirdette a Magyar Nemzet. Az énekesnő közel egy évig lépett fel a Hadik kávéház pincehelyiségében, ahol Mészáros Gyula és együttese; Herrer Pál, valamint Kertész Kornél kísérte.

 1. június 16.

Az országgyűlés megszavazta az 1948:XXXIII törvénycikket a nem állami iskolák fenntartásának átvételéről, vagyontárgyaik államosításáról. A határozat a katolikus egyház több mint háromezer intézményét – közöttük a göllei iskolát – érintette. Rácz Ferencet nyugdíjazták, a szülők a nyár folyamán a Budakeszi út 47/d-be költöztek.

 1. december 10.

A Bizakodók, Komikusok Munkaközössége Majd ha fagy címmel vidám revüt rendezett a Nádor tér 1 szám alatt, sanzonjaival Rácz Vali is közreműködött.

 1. január 7.

A Bizakodók tiszavirág életű társulata Fele is tréfa címmel hirdette következő, egyben utolsó revüjét.

 1. március 20.

Megszületett Rácz Vali és Halász Péter első gyermeke. A kisfiú a Valér Péter nevet kapta.

 1. június 29.

A Népligetben, a Panoptikum helyén (Mutatványos tér 24.) működő Népvarieté vidám kabaréjában lépett fel.

 1. július 13.

A Liliputi színház helyén nyílt meg a Kisvarieté (Mutatványos tér 17.), az Ilyenek ők! című kabaréműsorban Rácz Vali is szerepelt.

 1. július 25.

Megszületett kislányuk, akit Mónika Jolán névre kereszteltek.

 1. május 7.

A Vidám Színpad Utazás a viták körül című kabaréjának bemutatóján Szenes Iván és Lőrinczi Pál Panasz a férjek ellen című kupléját adta elő.

 1. november 28.

A család vonattal Ausztriába utazott. Néhány hétig a Hotel Congressben szálltak meg, majd a korneuburgi menekülttáborba kerültek.

 

 1. december 29.

Az Egyesült Államok katonai repülőgépén Münchenből New Jersey-be utaztak. Menekültstátuszuk elbírálására a Joyce Kilmerről elnevezett katonai táborban várakoztak.

 1. január–június

Stanley and Irene Richter pártfogásának köszönhetően elhagyhatták a Kilmer tábort, és Connecticutba, támogatóik birtokán tartózkodtak.

 1. március 1.

Békeffy László konferansz-estjén Majorossy Aladár kísérte zongorán a New York-i Carnegie Hallban. Az előadást 1958. május 10-én a Carl Fischer Concert Hallban megismételték.

 1. április 9.

A Petőfi Színpad Láttad-e már Budapestet éjjel című tarka revüjében lépett fel New York-ban, a Wagner High School dísztermében.

 1. február 13.

A New York-i Magyar Színpad, Dékány László Színtársulata a Cleveland, Moreland Theatre-ben Nevess úgy, mint régen címmel farsangi műsort adott. A színlap az alábbi művészeket hirdette: Rácz Vali; Dékány László; Bogáthy Mihály; Kemény Gizi; Gabányi Böske; Lendvay Lajos; Halász Péter; Siklós Tamás. Az összeállítást Dékány László rendezte.

 1. március 4.

Első önálló estjét – Egy kis Duna-parti házban címmel – a New York-i Hotel Paramount báltermében tartotta. A műsorban fellépett: Kemény Gizi, Dékány László, Bán Kati, Devecsery László, Békeffy Gábor, Kiss Mihály, valamint Szilágyi Vilmos cigányprímás.

 1. december 11.

New York-i Yorkville Casino dísztermében Budapest – New York című revüben népszerű budapesti melódiákkal szórakoztatta a közönséget. Időközben a család többször lakhelyet változtatott Connecticutban, míg végül Bronxban telepedtek le, Fordham Hillben béreltek lakást.

 1. január 13.

Második New York-i előadóestjét a Barbizon Plaza Hotel színháztermében tartotta. A műsort Halász Péter szatirikus játékával, Művész eszpresszó címen hirdették a plakátok. A család ebben az évben New York külvárosába, Westchester megyei Hartsdale-be költözött.

 1. május 13.

Legújabb dalait a New York-i Intim Kabaré Lepsénynél még megvolt című montreali vendégjátékán adta elő. A Plateu Hallban megtartott műsorban közreműködött: Apatini Gyula, Bán Tamás, Garda György, Kalló Éva, valamint Zorándy Zoltán zongorista, Filu (Schenkelbach Fülöp) és zenekara. Konferált: Kovách Aladár.

 1. május 19.

New Brunswickban, a Magyar Amerikai Atlétikai Klub auditóriumában Vasady Imrével adott műsoros estet.

 1. szeptember 29.

Csatlakozott Dékány László társulatához; Halász Péter Szeptember végén című alkalmi darabját vitték színre.

 1. május 12.

Detroitban, a Henry and Edsel Ford auditóriumban rendezett varietéműsorban vendégszerepelt.

 1. augusztus – 1965. augusztus

Halász Pétert áthelyezték a Szabad Európa Rádió müncheni székhelyére. A családnak a város Neuhausen negyedében, a Nibelungen utcában utaltak ki lakást.

 1. február 12. – 1965. július 30.

A Rácz-szülők útlevélkérelmét engedélyezték – Vali nyolc hosszú év után Münchenben ismét együtt lehetett édesapjával és édesanyával. Szülei távozása után a család rövidesen visszatért New Yorkba.

 1. október 16.

Vadnay László estjén énekelt a New York-i Hunter College színháztermében. A zenei kíséretet Zorándy Zoltán látta el.

 1. augusztus 22.

Hetvennegyedik életévében Budapesten elhunyt édesanyja.

 1. december 25.

Közreműködött Udvardy Tibor és Koltay Vali New York-i estjén, amelyet a Cathedral High School dísztermében tartottak.

 1. április 22.

Közreműködött a New York-i Magyar Operettszínház Marica grófnő című előadásában. A premiert Passaicban, a Kálvin Hallban tartották. Kálmán Imre operettjét Sárdy János vendégjátéka alkalmából tűzte műsorára a társulat. Az előadást április 29-én a New York-i Cathedral High School színháztermében megismételték.

 1. július–augusztus

Először látogatott haza. Egy hónapot töltött Budapesten.

 1. december 31.

A New York-i Fashion Institute színháztermében énekelt Ez az év is jól kezdődik című szilveszteri kabaréban. Halász Péter konferált. A műsorban közreműködött: Kazal László, Balogh Erzsi, Dékány László valamint Zorándy Zoltán zongorista.

 1. november 30.

Fellépett a New York-i Julia Richman High School színháztermében a Derűre derű című varietéműsorban.

 1. április 27.

A Magyar Művészegyüttes „…de szép is vagy, szép április…!” című díszelőadásán a Julia Richman High School színháztermében Halász Péter konferált. Rácz Vali sanzonokat, leánya, Monica tinédzserdalokat adott elő.

 1. december 15.

Rácz Ferenc életének nyolcvanhatodik évében Budapesten elhunyt.

 1. július 25.

Monica tizennyolcadik születésnapján a család Londonban telepedett le a Bayswater úton. A Porchester Gate 26. számú ház a második világháború idején a cseh kormány székhelye volt.

 1. január

Halász Péter a Szabad Európa Rádió müncheni székhelyén vállalt munkát, a család ismét költözött, Maxvorstadt negyedébben, az Arcisstrasse 32. szám alatt béreltek lakást. Monica Londonban maradt.

 1. szeptember18.

Rácz Vali Farkasrétről a göllei temetőbe szállíttatta szüleinek földi maradványait. A néptanítót és feleségét rokonok, barátok és tanítványok sokasága kísérte utolsó útjukra.

 

 1. november 1.

Felszentelték Göllén a felújított Szent Vendel temetőkápolnát. A freskó helyreállítását Gisela Oberbeck német festőművész végezte, a költségeket Rácz Vali fedezte.

 1. január 4.

A Petőfi Rádió Pihenőidő című műsorában interjút adott Solymosi Ottónak.

 1. február 20.

A népszerű Akár HI-FI, akár nem című zenés műsorban beszélt pályájáról. Beszélgetőtársai – Antal Imre, Sághi István, Szilágyi György – régi lemezeiből válogattak.

 1. május 27.

Emléktáblát avattak szülőházán. Az 1987-ben megnyílt Fekete István Emlékházban, az író hagyatéka mellett, a megyei múzeum gondozásában helytörténeti és iskolatörténeti anyagokat helyeztek el. A múzeumban Rácz Vali pályájának emlékeit is kiállították.

 1. június

Londonban a Quartet Books kiadó gondozásában megjelent a Deadly CarouselA Singer’s Story of the Second World. (Halálos körhinta – Egy énekes története a második világháborúról) Monica Porter, édesanyja visszaemlékezéseit és a történet szereplőinek beszámolóit felhasználva írta meg Rácz Vali életrajzi regényét.

 1. február 2.

A Magyar Televízió Szép volt… Randevú Rácz Valival címmel emlékezett pályájára. A műsort Nemlaha György szerkesztette.

 1. március 2.

Hétvége Göllén – Látogatás Rácz Vali szülőfalujában címmel közvetített műsort a Petőfi Rádió. Antal Imre műsorvezető az idős énekesnőt, a község elöljáróit és a megyei múzeum munkatársait szólaltatta meg.

 1. szeptember 4.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a második világháború során tanúsított bátor helytállásért Világ Népeinek Igaza címmel tüntette ki.

 1. május 25.

Jeruzsálemben az Emlékezés hegyén, ünnepélyesen felvésték nevét a Tisztelet Falára.

 1. november 14.

A Somogy Megyei Hírlap arról számolt be, hogy Rácz Vali a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságára hagyományozta a göllei Rácz Ferenc Emlékház gyűjteményét, értékes családi relikviáit és színészi pályafutásának emlékeit.

 1. november 14–16.

Életútjáról Szakács Sára rendező stábja dokumentumfilmet forgatott Münchenben.

 1. január

Fokozódó rosszullétei miatt a Bogenhausen kórházban kivizsgálták, béldaganatot állapítottak meg. Néhány napon belül megműtötték.

 1. február 12.

Nyolcvanhatodik életévében a Dr. Decker klinikán hunyt el.

 1. március 7.

Göllén a családi sírboltban elhelyezték Rácz Vali hamvait. A szertartást Puska Ferenc plébános celebrálta.

 1. január 20. – július 31.

Rácz Vali születésének századik évfordulóján Sors és sanzon címmel a Rippl-Rónai Múzeum életmű kiállítást rendezett Kaposváron.

 1. június 3.

Megjelenik magyar fordításban Monica Porter Deadly Carousel – A Singer’s Story of the Second World War című könyve, mely a Halálos Körhinta – Rácz Vali, a dizőz címet kapta.