Rácz Vali

5 perces beszélgetés Rácz Valival

Tikkasztó melegben bandukoltunk lefelé a Budakeszi úton, a 44-es végállomáshoz. Az egyik villa kertjében, öntöző kannával a kezében Rácz Valit pillantottuk meg. A füvet locsolta.

Megálltunk öt percre a kerítésnél.

— Az egész nyarat itthon akarja tölteni? — köszöntünk rá.

— Részben… mondta és letette az öntözőkannát. — Jó volna már pihenni egy kicsit. Egész szezonban, minden este dolgoztam.

— Hát akkor most miért nem pihen?

Mert szeretek dolgozni.

— Mik a legközelebbi tervei:

A héten már is utazom Székesfehérvárra, ahol egy MOVE-esten énekelek. Két-három napra hazajövök s már indulok is Fülekre, ahol a bombakárosultak javára rendeznek műsort. Fülekről autón visznek át Rimaszombatra: frontra induló alakulatot búcsúztatunk s a katonáknak rendezünk hangversenyt.

De ez még nem minden. Már mondja is tovább:

Aztán filmezni kezdek. Barabás Pál elkészült a »Pénz, pénz, pénz« című darabjának forgatókönyvével s ennek a főszerepét ajánlották nekem fel. Mihályi Ernő lesz a partnerem. A darab néhány évvel ezelőtt nagy sikert aratott a Nemzeti Színházban.

— Szóval a pihenésből mégsem lesz semmi…

Tálán lesz — feleli. — Július 6-án még van fellépésem a rádióban. Népdalfeldolgozásokat énekelek. Ezután, remélem, néhány hétre el tudok szabadulni a fővárosból. Gyalyatetőre szeretnék menni.

— A színpaddal teljesen szakított?…

Dehogy is — vágja rá hirtelen. … Sőt ha egy kicsit pletykás lennék, már is tudnék valamit mondani.

—  Csak nem szerződés?

Ha Isten megsegít, őszre…

— Melyik színház?

Csak nem gondolja, hogy elkiabálom. Annyit mondhatok, hogy olyan színház kínált meg szerződéssel, amelyik operettet is szokott játszani.

Elbúcsúzunk. A kerítésen keresztül látjuk, hogy Rácz Vali, már veszi is a »slaugot« és tovább kertészkedik budakeszi úti birodalmában.

PDF letöltése: Képes Sport 1944. június 13., 24. szám