Rácz Vali

BLOG: Kataliszt bakancslistája – Rácz Vali szülőháza

Eredeti cikk: http://katalisztbakancs.blogspot.com/2017/09/racz-vali-szulohaza.html

Rácz Vali szülőháza

Gölle, Hősök tere 1.

Gölle ma körülbelül ezer lelkes község, Somogy és Tolna határán fekszik.

Az egykori tanítói lak 1888-ban épült.

Forrás: golle.hu

Fekete István édesapja után Rácz Ferenc lett a község kántortanítója. Az ő gyermekeként ugyanebben a házban született 1911. december 25-én Rácz Vali (1911–1997) sanzonénekesnő, színésznő.Ma ez a Fekete István Emlékház, mert a népszerű író a göllei tanító fiaként itt született 1900. január 26-án.

Az épület homlokzatán Fekete István emléktáblája mellett az énekesnő édesapja és az ő nevét is márványtábla őrzi:

Forrás: köztérkép.hu


RÁCZ FERENC 
EBBEN A HÁZBAN ÉLT

IGAZGATÓ–KÁNTORTANÍTÓ

AKI 1910-TŐL 1948-IG TANÍTOTT GÖLLÉN

ÉS ITT SZÜLETETT LEÁNYA

RÁCZ VALI

OKLEVELES ÉNEKTANÁRNŐ

SANZONÉNEKESNŐ–FILMSZÍNÉSZNŐ

Kislányként, szüleivel

Göllei osztálytermi bútorok Rácz Vali édesapjának hagyatékából

Az édesapa, Rácz Ferenc Fekete István apja után pályázta meg a kántortanítói állást, amelyet majdnem négy évtizeden át töltött be.

Rácz Vali kiváló sanzonénekesnő volt, igényes repertoárral, s több filmben is szerepelt. Sikeres pályája mindössze egy évtizedre korlátozódott; a második világháború viharai, majd a megváltozott politikai helyzet vetettek neki véget. Ekkortól csak a családjának élt: férje Halász Péter író, újságíró volt, két gyermekük született. 1956-ban hagyták el az országot, s New York-ban, Londonban, majd Münchenben éltek. Leánya, Monica Porter évtizedek múlva megírta édesanyja regényét Deadly carousel (Halálos körhinta) címmel. Ebből is kiderül, hogy Rácz Vali a második világháború éveiben budai villájában zsidó üldözötteket rejtegetett, menekített, amiért 1991-ben Jeruzsálemben, az Igazak Kertjében átvehette a Yad Vashem (Világ Igaza) kitüntetést.

Idős korában többször hazalátogatott szülőfalujába és számos tárgyat, relikviát adott ajándékba egy itteni kiállításhoz. Végakarata szerint a göllei temetőben nyugszik.

Rácz Vali Göllén, 1989 (Forrás: raczvali.smmi.hu)

Emlékszobája is személyes részvételével nyílt meg szülő házában 1990. május 27-én. A kiállítás címe — Rácz Vali egyik legnagyobb sikerű dalára utalva — Minden elmúlik egyszer

Láthatók voltak például az 1930-as, 1940-es évekből származó fellépő ruhái, köztük egy körösfői népviselet, plakátok, fényképek, más dokumentumok. További személyes látogatásai alkalmából az emlékszoba anyagát új relikviákkal bővítette. Ehhez képest 2012 óta a kiállítás nem látható (úgy látszik, tényleg “minden elmúlik egyszer…”), csak egy indoklás nélküli, szűkszavú értesítés található erről a község honlapján, a megyei múzeumi igazgatósághoz irányítva az érdeklődőt. Igaz, abban az évben a kaposvári Rippl-Rónai múzeum egy nagy, színvonalas, de csak időszaki Rácz Vali-kiállítást rendezett a göllei anyagból. Sajtóhírek szerint az egykori tanítói lak rossz állapota miatt nem kerültek vissza a tárgyak az emlékszobába. Hogy ez tényleg helytálló-e, nem tudom, de az is igaz, hogy Fekete István özvegye korábban súlyos nemtetszését fejezte ki, hogy férje és egy — általa nyilvánvalóan erősen félreismert, vagy nem is ismert — énekesnő relikviái egy épületben legyenek. Holott Rácz Vali nem egy tucat-slágerénekesnő volt, hanem a magyar sanzon egyik legnagyobb alakja és példamutató magánember. Ha az ember Gölle sajtóemlítései között böngészget, egyébként is az az érzése, hogy Rácz Vali méltatlanul háttérbe szorul Fekete István mögött.

A téma iránt mélyebben érdeklődők feltétlenül nézzék meg ezt a videofelvételt a göllei emlékszoba avatásáról — benne a művésznő is mesél és körbejárhatjuk a ma már nem látható kiállítást.

 

Források:

valiracz.com
www.golle.hu
www.papirusz.hu
„Melléklet” egy ajándékozási szerződéshez. Rácz Vali testamentuma. = Múzeumi Tájékoztató 1995. 1.
www.yadvashem.org