Rácz Vali

Premier előtt: A NEMZETIBEN, A VÍGBEN ÉS AZ ÚJ MAGYARBAN

A szezon óriáshajója elindult a nyár kikötőjéből. Az első bemutatók már lezajlottak és most nagyban fűtik a soron következő premierek kazánját. Ellátogattunk három színházba, hogy beszámoljunk az egyelőre még a próbák üstjeiben sistergő új darabokról.

A Nemzeti Színházban a rádió hangjátékaiból ismert Ságody József »Felség« című komédiáját próbálják Major Tamás játékmester vezetésével A címszerepet Uray Tivadar alakítja nagy ambícióval és széles jókedvvel. A női főszereplők viszont, Makay Margit és Olthy Magda, otthon tanulják szerepeiket, mivel mindketten hirtelen megbetegedtek. Makaynak a lábsérülése újult ki, Olthy viszont erősen megfázott.

— Azért nem lesz semmi baj, — nyugtat meg Uray — október 3-ig elkészülünk. A »Felség« végig komédiázhatja a három felvonást, remélem a közönség őszinte mulatságára. (Uray éppen a napokban ünnepli 25 éves művészi jubileumát.)

A Vígszínházban Ivan Noe »Christian« című színjátékát próbálják. (A darabot Harsányi Zsolt fordította.) Somlay Artúr, Tolnay Klári viszik a cselekményt, de fontos szerep jutott vitéz Benkő Gyulának, Orsolya Erzsinek és Sitkey Irénnek is. Horváti! Árpád főrendező kezében már készen áll a darab, csupán apró simítások vannak hátra a pénteki bemutatóig.

— Tolnay Klári meglepően új szerepkörben lép ezúttal fel, — mondja Horváth Árpád — könnyű párisi nőcskét alakit, aki képről-képre változik át amolyan igazi Tolnay Klárivá.

Az Új Magyar Színházban a »Vén diófa« hatalmas sikerét Barabás Pál új vígjátéka váltja fel. A darab címe: »Eltévedt angyalok«, — bemutató — szombaton este. Itt Bulla Elma a főszereplő, de igen érdekes figurát alakít a prózai szerepben első alkalommal fellépő Rácz Vali is. A férfifőszerepet Hajmássy Miklós játssza. Humoros párnak ígérkezik a Csikós Rózsi—Pethes Ferenc kettős.

— Régi ígérete ez a darab Barabás Pálnak, — mondja Bulla Elma — és amilyen régi az ígéret, olyan jó is a darab. Tanítónőt játszom benne, aki az élet ábécéjére tanítja a felnőtteket. Bizony, rájuk is fér… Remélem, siker lesz.

Ügy fest, hogy ez a remény jókedvű valóságra válik. Mert siker érik, mégpedig mind a három színházban. (a. k.)

PDF letöltés: Film Színház Irodalom 1942. szeptember 25., 39. szám